Aardewerk en servies uit Mallorca

Keramiek op Mallorca

De handgedraaide mokken staan te drogen
Martina’s aardewerk wordt ambachtelijk geproduceerd

Al eeuwen gebruiken de huisvrouwen op het platteland van Mallorca aardewerk potten om de maaltijd in te bereiden In het midden van de vorige eeuw werd steeds meer kunststof gebruikt, en tradities werden minder belangrijk, het was een moeilijke tijd voor de pottenbakkers.

Traditie in nieuwe kleuren

Nu puilen de markten en pottenbakkerijen weer uit van de keramiek van bruine of witte klei. Kookpotten, borden, bekers en zelfs complete serviezen worden gemaakt in het traditionele donker bruin en in modernere kleuren. Maar nog steeds volgens de oude vormgeving en ambachtelijk geproduceerd. Klei heet in het Mallorquins: fang. En op de Fira del Fang, de jaarlijkse keramiekbeurs in Marratxi kan je eind maart allerlei Mallorquinse keramiek bewonderen. Gewoon Mallorquins vaatwerk, voor dagelijks gebruik, is simpel roodbruin en met een glanzende glazuurlaag gebakken. Er is ook een luxere serie gedecoreerd met eenvoudige lijnen of punten, meestal in donkergroen, donkerblauw of geel.

Verven gaat ook met de hand

De wat verfijndere keramiek wordt van witte klei gemaakt, met allerlei decoraties. Bloemen, zon, maan of diermotieven. Uit de Moorse tijd stammen de abstracte patronen, want toen was het afbeelden van levende wezens verboden. Aardewerk wordt ook nu nog gebruikt bij de bouw van huizen. Dakpannen, dakgoten, regenpijpen en ventilatieroosters, bij de bouw van een traditionele finca worden deze onderdelen op maat gemaakt door de pottenbakkers. Zo zorgt de vernieuwde waardering van tradities ervoor dat nieuwbouw finca’s dezelfde detaillering hebben als de boerderijen die al eeuwenoud zijn.